Nu we geen hengsten hebben die meelopen in het verrichtingstraject, en de veulens afgespeend zijn, zitten we een beetje in een tussenfase. Dit is niet elk jaar zo want wanneer je wel de “gelukkige”eigenaar bent van een hengst die de verrichting loopt is deze tijd natuurlijk super spannend de meeste hebben hun zadelgedeelte afgerond (er zijn 5 hengsten door)en moeten zich nu alleen nog in het tuig presenteren. Daarna wordt bekend gemaakt wie een officieel nr achter zijn naam krijgt en zich Friese dekhengst mag noemen. Dit hebben wij al diverse malen meegemaakt, maar het traject is lang en er vallen vele ook ‘goede’ paarden af. Jouwe 485 is onze laatste goedgekeurde hengst, o wat ben je dan trots als het eindelijk zo ver is. Er staan grote belangen op het spel, had je paard eerst gewoon een ‘gemiddelde’ waarde, als hij eenmaal goedgekeurd is gaat dat met rasse schreden omhoog. De gemoederen lopen soms hoog op over het juryoordeel, maar of je het er nou wel of niet mee eens bent, je moet als paardeneigenaar ook kunnen incasseren en accepteren dat andermans oordeel vaak weer anders is. Bovendien worden ze weken beoordeelt dus ze krijgen echt wel een goed beeld van wat een paard allemaal wel en niet kan en hoe zijn aanleg is. En dan nog wordt er weleens één naar huis gestuurd, die later toch heel waardevol blijkt te zijn. Dus als je in je paard gelooft kan je hem later altijd nog een keer aanbieden of hem proberen in de sport uit te brengen om zo de aandacht opnieuw op hem gevestigd te krijgen als hij het ‘goed’ doet op de concoursen. Wij hebben Jouwe in het jaar dat hij drie werd goedgekeurd gekregen, maar Sytse die ook van ons geweest is bijvoorbeeld pas met vier jaar terwijl hij met drie jaar zijn dekbrevet niet haalde. We hebben meerder hengsten goedgekeurd gekregen en ook heel veel hengsten hebben de tweede bezichtiging gehaald en die komen beide uit de lijn van Amy-grace. Het is dus heel moeilijk een paard goedgekeurd te krijgen. Het traject is als volgt
Je beoordeelt je jonge hengstveulen en kijkt welke premie hij als veulen kreeg. Een eerste is het beste maar ook veulens met een tweede en zelfs een derde premie zijn later ook weleens goedgekeurd als dekhengst dus ook dit is geen garantie, maar goed een eerste premie is toch wel een eerste indicatie dat hij wellicht kwaliteit zal hebben als hij volwassen is.
Dan gaan ze meestal (zeker bij ons) de opfok in, dat wil zeggen in de zomer met alle andere hengsten het land in de wei op. Dit is ook goed voor zijn ‘vorming’ hij leert zo zijn plek binnen de groep.
Na tweeënhalf jaar komen ze hopelijk terug van dit avontuur en wordt gekeken hoe ze ‘ervoor’ staan en wordt de tweede schifting gemaakt. Bijv. ….zijn ze groot genoeg? Hebben ze zich mooi ontwikkeld? En dan volgen het foto en spermaonderzoek nog want een toekomstige dekhengst moet aan al deze eisen voldoen. Maar dan heb je eigenlijk nog niks. Er volgen nog een eerste bezichtiging waarbij de jury kritisch naar hem kijkt, een tweede bezichtiging op de hengstenkeuring in Leeuwarden en dan nog de derde bezichtiging in Leeuwarden op de zaterdagochtend en de daaropvolgende aanwijzing voor het verrichtingsonderzoek. En als dat allemaal gebeurt is moet je hem in de zomer enkele malen presenteren onder het zadel en dan uiteindelijk volgt het verrichtingsonderzoek (centraal onderzoek) dit neemt 70 dagen in beslag waarop ze worden beoordeelt op aanleg en karakter. Dit jaar is het gestart op 7 september en het zadelgedeelte is afgelopen zaterdag(16 oktober) afgerond.
Dit jaar hebben 5 hengsten dit traject succesvol afgesloten, dus bij deze meteen het bewijs hoe moeilijk het is een goedgekeurde hengst te hebben en nog moeilijker om deze uit je eigen lijn te fokken. Meestal en zo ook in ons geval hebben we de hengsten vaak aangekocht voordat ze naar de eerste bezichtiging gingen en dan nog is het heel moeilijk uiteindelijk de eindstreep te halen.
Zaterdag 13 november is de uitslag van de Friese hengsten van 2021 en ik kijk er altijd met spanning naar uit, zelfs als er geen hengst van onszelf bij zit.
voor zo ver de uitleg hoe het traject verloopt voor de hengsten. En dit is natuurlijk maar een klein onderdeel, je kunt natuurlijk een prima sportpaard overhouden uit een hengst die bijvoorbeeld niet het traject doorlopen heeft, of een fijn recreatiepaard, maar ons doel is wel zo dicht mogelijk bij het fokdoel eindigen zowel voor de hengsten als voor de merries en het ultieme fokdoel is toch wel een goedgekeurde hengst of een modelmerrie fokken. Dit gebeurt maar zelden maar dat wil niet zeggen dat je er niet naar kunt streven. Het is vooral incasseren en de liefde voor je paarden behouden en niet teveel teleurgesteld te zijn als het een keer tegenzit. In de volksmond wordt vaak gezegd “fokken is gokken”, maar daar denk ik toch iets anders over….
Onze Jouwe 485
Ik wil alle toekomstige eigenaren van een goedgekeurde dekhengst bij deze alvast feliciteren, maar ook alle eigenaren van de afgewezen paarden want ook zij hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan het Friese paardenras. Ze hebben ze opgevoed, verzorgd en uiteindelijk misschien net die eindstreep niet gehaald maar er zijn nog vele carrières voor hen weggelegd in de dressuur, tuig of mensport en bovendien hebben ze vele beoordelingsrondes wel gehaald en hebben ze de ster die ze allemaal al bij hun tweede bezichtiging kregen dik verdient!
Verder rest mij nog te vertellen dat de kleinste vertegenwoordigers van onze stal weer thuis zijn nl. Onze twee amha merrietjes Lou- loutje en Hailey. En zoals ik al zei het fokken bestaat ook grotendeels uit incasseren zij kwamen nl. ‘Gust’ (niet drachtig) terug van hun avontuur bij de hengsten die we voor ze uitgekozen hadden. Maar de aanhouder wint….dus gaan ze volgend voorjaar opnieuw uit logeren met de hoop op een veulentje in 2023 …..hoe bedoel je geduld hebben!…….
Tot volgende week!
! Onze amha merrietjes Hailey & Lou-lou